ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΤΑΣΟΣ Ι. ΧΕΙΛΑΡΗΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος
ΔΙΑΙΤΑ FODMAP ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Η λέξη FODMAP σημαίνει «ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες» και σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των αντίστοιχων αγγλικών όρων. Πρόκειται για ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλύσου που απορροφώνται δύσκολα από το λεπτό έντερο και μεταβολίζονται από την μικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου προκαλώντας τυμπανισμό (φούσκωμα), αέρια, κοιλιακά άλγη, μεταβολές στη σύσταση των κενώσεων.
Δεν υπάρχουν πειστικές και μεγάλες δημοσιευμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά στη συμπτωματολογία του ευερεθίστου εντέρου περισσότερο από τις κλασσικές οδηγίες (περιορισμός πράσινων λαχανικών, οσπρίων κλπ). Μπορεί ωστόσο να δοκιμαστεί σε περίπτωση που άλλες μέθοδοι δεν έχουν βοηθήσει.
Η δίαιτα περιλαμβάνει 3 φάσεις.
1) Φάση του περιορισμού
Ακολουθείται για 6-8 εβδομάδες. Αποφεύγονται αυστηρά όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP μέχρι να επέλθει ύφεση των συμπτωμάτων.
2) Φάση της επανεισαγωγής
Εισάγονται στην διατροφή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP αλλά με ρυθμό ένα είδος κάθε φορά και μετά από 2-3 ημέρες το επόμενο. Στη φάση αυτή καθορίζεται η ανοχή του ατόμου στο κάθε τρόφιμο.
3) Φάση της εξατομίκευσης
Με βάση τα αποτελέσματα της φάσης (2) διαμορφώνεται ένα δαιτολόγιο που αποκλείει τις τροφές με FODMAP που προκαλούν συμπτώματα.
Ενδεικτικά τροφές με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Υψηλή : Γάλα, παγωτό, γιαούρτι, μαλακά τυριά (cottage cheese)
Χαμηλή : Γάλα χωρίς λακτόζη, σκληρά κίτρινα τυριά, ροφήματα αμυγδάλου και άλλα ανάλογα, βούτυρο (λίγο)
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Υψηλή : Προϊόντα σίτου (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι), κριθάρι, σίκαλη
Χαμηλή : Προϊόντα καλαμποκιού, βρώμη, ρύζι και παράγωγα.
ΦΡΟΥΤΑ
Υψηλή : Καρπούζι, βερύκοκο, ροδάκινο, αχλάδι, κεράσι και πολλά άλλα. Τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP.
Χαμηλή : Πορτοκάλι, ανανάς, σταφύλι, ακτινίδιο, λεμόνι, πεπόνι, φράουλα, μπανάνα (όχι πολύ ώριμη).
ΛΑΧΑΝΙΚΑ και ΟΣΠΡΙΑ
Υψηλή : Κρεμμύδι, σκόρδο, κουνουπίδι, λάχανο, παντζάρι, φασόλια, αγκινάρα, σπαράγγια, αρακάς, μπάμιες.
Χαμηλή : Ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, καρότο, ρεβύθια, φασολάκια, μαρούλι, πιπεριά, πατάτα, σέλινο, μπρόκολο, καλαμπόκι.
ΚΡΕΑΤΑ και ΨΑΡΙΑ
Όλα τα κρέατα, ψάρια και αυγά ανήκουν στα τρόφιμα με χαμηλά FODMAP. Να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. λουκάνικα, σαλάμια) γιατί μπορεί να περιέχουν πρόσθετα με υψηλά FODMAP.
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Υψηλή : Μέλι, φρουκτόζη, όλα τα γλυκαντικά που τελειώνουν σε –όλη (σορβιτόλη, ξυλιτόλη κλπ).
Χαμηλή : Ζάχαρη, στέβια, σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), ασπαρτάμη.
Κων. Παλαιολόγου 4 - 17121 - Νέα Σμύρνη - Τηλ. 210 9311550 - 6937037167 - email : aerovios@gmail.com // anaerovios@outlook.com.gr
Ωράριο λειτουργίας (με ραντεβού) : Δευτέρα - Τετάρτη 9.30 πμ - 02.00 μμ // Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 4.00 μμ - 8.30 μμ. // (C) Handmade using Webacappella Fusion